Keressünk séfet
2015 július 30. | Szerző: Seafalcon
Régóta gondolkodom egy efféle bejegyzésen, mert manapság a gasztrorealityk fénykorát éljük. Minden csatorna, amelyik készít műsort, sztárszakácsot, sztárséfet keres a néző nagy örömére... Most nem a vacsoracsatahalatortán című idétlenségekre gondolok, mert bár korábban hellyel-közzel főzős műsoroknak voltak nevezhetők, mára átmentek celebmutogató idétlen és unalmas műsoridőt kitöltő produkciókká. Én tavaly találtam meg a Konyhafőnök című... Tovább
Cukkíni lecsó és savanyú görögdinnye, azaz itt a befőzés
2015 július 25. | Szerző: Seafalcon
Ontja a kert a finomságokat! Most például cukkiniből van fölösen, képtelenség megenni (főleg ha töki pompos korszak ütötte fel a fejét nálunk). Mit lehet tenni? Gyorsan jött az ötlet, lecsóba kell tenni. Illetve cukkini lecsót kell készíteni, kevés paprikával. Hamar megcsináltam: Kellett hozzá másfél kiló vereshagyma, 4 deci olaj, 2,5 kiló paradicsom, 1 kiló paprika (ennyi volt csak itthon a lecsó minőségből, bár ezt a kategóriát... Tovább
Töki pompos, ahogyan azt kell: kemencében
2015 július 8. | Szerző: Seafalcon
Olyan ritkán gyújtjuk be a kemencét, pedig igazán remekül működik. Egy baj azért van vele: fogyókúrás salátákat, meg diabetikus ételeket nemigen sütnek benn, így én sem. Kenyérsütés mellé találta ki az asszonykám, hogy csinál töki pompost. Van neki sok-sok receptkönyve és füzete, ennek a receptjét és eredetét Lévai Anita: Péksütemények és házi kenyerek című gyűjteményében találta. A sztoriját nem írom, azt meghagyom a könyv olvasóinak.... Tovább
Spenótos gnocchi kolbászmorzsával
2015 május 26. | Szerző: Seafalcon
Most mindenkinek megmondom az őszintét, Zének igaza volt! Ugye tudjuk, kicsoda Zé. Kedvenc Konyhafőnök műsorunk kedvenc zsűritagja (elnöke?), menő gasztroblogger, aki megmutatta, hogy gnocchit mindenki tud otthon csinálni. Igaza van, bár az előző mondatban van egy pici nemértemség. Mármint az, hogy krumpligombócot mindenki otthon csinál amúgy is, nem? Elképzelhetőnek tartom, hogy van bóti is, de az minden, csak nem finom. Hogy kedvenc... Tovább
Tofu kölessel, zöldségekkel wokban - Cukros diétám 5
2015 március 5. | Szerző: Seafalcon
Amikor cukros lettem (ennek lassan két hónapja, hogy kiderült és kezelnek), felrémlett előttem a feleségem egykori szobatársa a szemészeten, aki inkább választotta a megvakíttatást, minthogy elviselje a cukorbetegség okozta szemfájdalmat. Aztán a lábam egy darabját se igazán szeretném kórházban hagyni. Azt mondtam, hogy nem! Szigorúan betartom a diétát. És gyerünk mozogni. Szorgalmasan olvasom a mindenféle internetes szakoldalakat. Azóta... Tovább
Paradicsomos lila káposzta főzelék
2015 február 24. | Szerző: Seafalcon
Ez az étel a feledékenységemnek köszönheti megszületését, mert azt hittem, van fejes káposztám, a hír igaz volt, csak lila... Akkor gyerünk, készítsünk paradicsomos káposztát lilából: A menet ugyanaz, mintha fejes káposztából lenne, ez a váratlan hír most nyilván letaglózott, de nem tehetek róla. Kókuszzsíron megdinsztelek megy kisebb vereshagymát, majd hozzákeverem a káposztát. dinsztelem, amíg kellőképpen össze nem esik. Ekkor... Tovább
Szejtán gördice főtt burgonyával
2015 február 14. | Szerző: Seafalcon
És savanyú uborkával. Az úgy volt, hogy rábukkantam az Origón egy írásra, ahol a vegák és a paleósok kaptak egy kezet, azaz jól megkapták a magukét, mert csalnak, és mint tudjuk, aki csal az lop is, aki lop az öl is, oszt aki vega és paleós az előbb utóbb az akasztófán végzi! Nem hiszed? Olvasd el a cikket, de csak azután, hogy a receptem végére értél, mert valld be: irtóra fúrja az oldalad a kíváncsiság, hogy mi is az a gördice, és... Tovább
Sült szejtán salátával - Cukros diétám 4
2015 február 10. | Szerző: Seafalcon
Most a szejtánt favorizálom, ami más néven búzahús vagy egyszerűen sikérből készített húspótló. (Megjegyzendő, hogy a por alakban kapható búzasikérnek a fehérjetartalma 70%, azaz megegyezik a csirkemellével. Ízre pontosan olyan, azaz se íze, se bűze, viszont lehet sokkal kellemesebb állagúra készíteni. Engem a jutúb oktatott ki, hogyan készítsem. A Cukros diétám 2 című bejegyzésben mutattam egy videót, de az nem az igazi, de megnézni nem... Tovább
Tofu rántotta - vegán reggeli - Cukros diétám 3
2015 február 9. | Szerző: Seafalcon
Még nem vagyok vegán, de fokozatosan ki akarom vezetni az étrendemből az állati fehérjéket, hátha segít a bőrömön... egyre több a bajom... bár azt olvasom, hogy nem bizonyított, hogy a pszoriázisra van hatással, de én hinni akarok benne. De abban mindenképpen, hogy csökkenni fog a hatására. Tehát ma elhagytam a tojás reggeliket. Helyette találtam egy tofu rántottát. Nüansznyit változtattam, az olaj nálam olíva, mert az zömében... Tovább
Párolt céklalevél pirított morzsával
2015 szeptember 16. | Szerző: Seafalcon
Hát az úgy volt, hogy készítettem céklalevest, és a cékla levelei olyan gyönyörűek voltak, hogy nem volt szívem kidobni! Mit lehetne belőle készíteni? Keresgéltem a neten, de önállóan semmit, legalább is a Gugli pajtás elől jól el van dugva, ha létezik. Vacsorára rántott patisszont készítettem magamnak. Ehhez Gordon Ramsay-től látott módon készítettem morzsát: két száraz zsömlét sok petrezselyem kíséretében meg egy darab száraz sajt... Tovább