Provance-i egytálétel avagy működik a bográcsozóm!

2013 augusztus 21. | Szerző: |

bográcsolóMinden, ami késik, előbb-utóbb bekövetkezik, mint például a bográcsozóm kipróbálása. Isten bocsássa meg, hogy eddig nem volt kedvem 59 fokon, a napsütésben előbb ropogósra sülni, mint a kaja…

De a családi összejövetelre már tűrhetős volt az idő, lehetett bográcsban főzni!

Az asszonykám találta a receptet. Megvette a 100 legjobb bográcsétel című receptfüzetet, és abban volt ennek a kajának a leírása. Tíz főre vásároltunk, kilencen voltunk, és előre bocsátom: igazán remek étel került az asztalra!

Akkor nézzük a hozzávalókat: (egy kiló húsra vetítve)

1 kg. marhafartő, közepes kockára vágva,bográcskavarás

20 deka vereshagyma (én ha bográcsban főzök akkor kizárólag karikára – félkarikára – vágom, nem kockázom)

20 dkg. sárgarépa felkarikázva,

20 deka jó húsos kolozsvári szalonna,

2 evőkanál paradicsompüré,

3 gerezd fokhagyma pépesítve (kockára aprítod, kupacba összehúzod, megsózod és a kés lapjával pépessé töröd)

10 deka magozott fekete olajbogyó,

50 deka hámozott paradicsom (a francia recept azt írja, hogy ki is kell magozni, de én azzal nem foglalkoztam)

őrölt bors, só, fél csokor petrezselyemzöld, csipetnyi szárított kakukkfű,

1 dl olaj,

3 deci erőleves (ez marhahúsleves kockából készült),

3 deci vörösbor,

tálalvaés most jön a kurfli: a recept azt mondja, hogy 2,5 deka liszt és 5 deka vaj, amit simára keverünk, majd a végén ezzel sűrítjük. Ezt én nem mertem megcsinálni gyakorlat nélkül, ezért 3 deci tejföllel és liszttel habarást készítettem, azzal sűrítettem.

Nagyon fontos, hogy a főzés kezdete előtt rakj tüzet a bogrács alá, ehhez nem írom le a hozzávalókat, csak mondom, hogy lakásfelújításból van bontott parkettánk, az igazán remek tüzelő! Ha neked nincs, akkor a szoba sarkánál kezd a bontást…

Na, szóval ha a láng alább hagyott, az olajon pirítsd meg a húst. Vedd ki, tedd félre, tartsd melegen.

A visszamaradt olajra dobd rá a szalonnát, hagymát, sárgarépát. Öt perc alatt pirítsd meg, majd mehet bele a paradicsompüré, a fokhagyma, az erőleves és a vörösbor. Sózzad, borsozzad, kakukkfüzzed, majd forrald fel. Ezután megy bele a hús.provance-i egytálétel

Közepes tűzön (4 parketta, 20 centire a bogrács aljától amikor már parázslik, ez a közepes fokozat nálam 🙂 egy órán keresztül főzzük. Ezután jön bele a paradicsom és az olajbogyó, a vajjal elkevert lisztet belevegyíted (én tejfölös habarást készítettem), összeforralod, és kész. Nálam a duma miatt a tűz majdnem elaludt, ezért a főzési idő másfél óra lett. A végén kevertük bele a petrezselyemzöldet!

Készítettünk hozzá főtt burgonyát, a kis bogrács aljába azt tettük, és rászedtük a húst. megmondom az őszintét, hogy ez még fog készülni, mert igencsak ehetős étel!

Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

Valamikor 2000. táján volt egy internetes könyvkiadó, amelyik a Vikk.net névre hallgatott. Ők jelentették meg ezt a kisregényt e-könyv formában, majd megszűnt a kiadó, és a jogok visszaszálltak rám.

Az ötlet úgy született, hogy a kiadó levelezőlistáján parázs vita alakult ki arról, hogy lehet-e érdekesen írni a boldogságról. Semmi másról, csak és kizárólag a boldogságról. Elhangzottak érvek pro és kontra. Sokan mondták, hogy nem lehet, mások viszont erősködtek, hogy lehet

Ez a kisregény volt az én válaszom:

Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

A Cafeblogon levő másik blogom:

Tengerészkapitányként mentem nyugdíjba, s megosztom emlékeim, naplóim az olvasókkal, és idecsábítok más, szintén grafomán tengerészeket, és bemutatom az írásaikat.

Hajóablak a nagyvilágra

Nézettség

  • Blog nézettsége: 47858

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

<!-- //----------------------------------- s_ref=escape(document.referrer); s_aloldal="32"; s_rnd=Math.floor(Math.random()*1000000); //----------------------------------- s_sw=screen.width; s_sh=screen.height; if (navigator.appName!='Netscape') s_color=screen.colorDepth; else s_color=screen.pixelDepth; document.write(''); document.write(''); //-->
var sc_project=8798854; var sc_invisible=1; var sc_security="9c271b36"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write("");
látogató számláló

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!