Hogyan készül az aszalt szilva
2013 augusztus 6. | Szerző: Seafalcon |
A kérdés csupán csak annyi, hogy ez kérdés “legyen-e vagy állítás-e legyen-e”?
Mert az történt, hogy barom sok szilva van a fán, és ahogyan a népdal is mondja: Hull a szilva a fáról… stb. stb. Hát az bizony lehullik, de még mennyi, ha olyan szélvihar van érési időben, mint öt napja. Nos annyi, hogy nem vagyok képes összeszedni.
Ha lehajolok majd felemelkedem, akkor szédülök egy sort. Ha maradok lehajolva, akkor a térd körüli izmaim kezdenek el nagyon gyorsan tiltakozni, ezér’ ravaszul megvártam, hogy jöjjenek vendégek, majd velük összeszedetem (egy részét…) A lényeg a lényeg, hogy a szilva pihent vagy 4 napot a fűben ebben a rekkenő kánikulában. Tegnap reggelre már minden cefrés hordóm megtelt, de szilva még volt dögivel. És kipattant a szikra, amikor három-négy, aszalódásnak indult szemet találtam: ha a szilva elkezdett a fűben aszalódni, akkor bizonyára hajlandó azt tálcán is megtenni…
Nosza összeszedtem egy rakatot, alaposan megmostam, majd tálcára velük. Most azt várom, hogy szépen kiszáradjanak.
Legyen a cím kérdés, és hozzáteszem még: meg fog gy aszalódni a napon? Te hogyan aszalod (aszalnád, fogod, szokod aszalni)?
Megmutatom képen is:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Még sose aszaltam szilvát, de engem is érdekel, hogyan kellene. Talán úgy lenne jó tálcára tenni, hogy ne érjenek össze, azaz csak száradni tudjanak, de ne rohadni. Én nem tenném napra, hanem árnyékos, jól szellőző helyre.
Na majd várom a beszámolót az eredményről :-).