Zalai savanyú kerekrépaleves lapockával, füstölt oldalassal

2012 december 5. | Szerző: |

Ez egy olyan recept, amit nagyon régóta szerettem volna elkészíteni! Valahol olvastam, hogy a kerekrépát csak Zalában és Vasban termesztik és fogyasztják, máshol nem ismerik. Természetesem elővettem a mindig nálam levő guglimat, s rákerestem, így aztán elég sokat megtudtam a dologról. A legörömtelibb találkozás azonban a gazdaboltban volt, ahol láttam magot, így az elmúlt nyáron próbaültetés volt. A terméssel nem vagyok teljesen megelégedve, de egy levesre elég lett…

A “termést” megpucoltam, és eltettem, ahogyan az egyik főzősoldalon láttam: Lereszeltem, ecetes vizet öntöttem rá, és passz. De ha lesz több, akkor mindenféle trükkel elő fogok állni…

A savanyú répa kész, most jön a leves!

Most előveszem legbűnbánóbb orcámat, és bevallom: nem igazán sikerült a leves. nem az ízével volt a baj, mert az olyan lett, amilyenre számítottam – nagyon finom -, hanem az állaga… majd utána kék járni, hogyan és miképp…

Mert az igazsághoz tartozik, hogy két receptet találtam, és azok nagyon egyeznek! Én viszont a metódus alapján “kudarcot” vallottam. Mert miről van szó?

Hozzávalók:

1 kg. savanyított répa, 20 deka füstölt húsos csont, 30 deka oldalas, fél kiló lapocka, egy evőkanál zsír, babérlevél, só, szemes bors, fél liter paradicsomlé, tejfel, liszt a habaráshoz.

Eddig minden oké. Akkor lássuk az eljárást, amit folyamatba helyeztem:

Húsokat felkockáztam. Nálam csak füstölt oldalas volt, meg lapocka, és a tarlórépa is kevesebb volt.

A zsíron meg kellett sütni a húsokat (kisütni a zsírját). Nos ez semmiség, hamarosan megpirultak a lapocka darabok.

Ezután a kinyomkodott répát hozzáadtam, felöntöttem a paradicsomlével,

majd még annyi vízzel, hogy ellepje. Sózás, babérlevél (3 db), szemes bors, és ment bele a füstölt oldalas.

A receptek azt írják, hogy “fedő alatt a húsok puhulásáig főztem”, és ezzel nekem bajom van, illetve lett:

A hús puhulásához sokkal, de sokkal több idő kell, mint a répa megfövéséhez. Ezért az én levesemből szinte eltűnt a répa majdhogynem teljesen szétfőtt. Így aztán esztétikailag meg se közelíti azokat, amiket láttam, olvastam…

Én bizony ezt a levest sokkal inkább el tudom képzelni, hogy eleve főtt-füstölt oldalast használnak hozzá, és legközelebb ezt is fogom csinálni!

Miután megfőtt, habarással sűrítettem. (Estére az állaga egy jó sűrű főzelék lett…) 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

Valamikor 2000. táján volt egy internetes könyvkiadó, amelyik a Vikk.net névre hallgatott. Ők jelentették meg ezt a kisregényt e-könyv formában, majd megszűnt a kiadó, és a jogok visszaszálltak rám.

Az ötlet úgy született, hogy a kiadó levelezőlistáján parázs vita alakult ki arról, hogy lehet-e érdekesen írni a boldogságról. Semmi másról, csak és kizárólag a boldogságról. Elhangzottak érvek pro és kontra. Sokan mondták, hogy nem lehet, mások viszont erősködtek, hogy lehet

Ez a kisregény volt az én válaszom:

Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

A Cafeblogon levő másik blogom:

Tengerészkapitányként mentem nyugdíjba, s megosztom emlékeim, naplóim az olvasókkal, és idecsábítok más, szintén grafomán tengerészeket, és bemutatom az írásaikat.

Hajóablak a nagyvilágra

Nézettség

  • Blog nézettsége: 47858

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

<!-- //----------------------------------- s_ref=escape(document.referrer); s_aloldal="32"; s_rnd=Math.floor(Math.random()*1000000); //----------------------------------- s_sw=screen.width; s_sh=screen.height; if (navigator.appName!='Netscape') s_color=screen.colorDepth; else s_color=screen.pixelDepth; document.write(''); document.write(''); //-->
var sc_project=8798854; var sc_invisible=1; var sc_security="9c271b36"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write("");
látogató számláló

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!