Főtt pulyka tepsis csicsókával és mángolddal

 

Gizi receptjei között olvastam az alábbit: Szaftos csirkemell tejszínes sült krumplival és párolt spenóttal. Innen jött az ötlet.

Megjöttünk Hévízről, ahol az éves generálon voltunk. Szép volt, jó volt, és egy évre megkaptuk a műszakit is. Itthon a sógornőm várt egy hatalmas fazék húslevessel.  Igazán finom volt, és maradt belőle főtt hús egy szekérderékkal…

Ha már volt egy rakat húslevesben főtt hús, hát gyerünk…

A krumpli helyett kivettem egy hatalmas bokor csicsókát a kertből, és a spenót helyett mángoldot használtam, mert van bőven ez az istenáldotta növény!.

Megmondom az őszintét, hogy NB I-es lett.

A csicsóka a tepsiben, szépen megsült

A csicsókát így készítettem:

2 nagy fej hagymát megpucoltam, és vastag karikákra vágtam. A tepsit kikentem olíva olajjal, lefektettem a hagymákat, sóztam, erre jött a csicsóka (felét hámoztam, felét alapos súrolással tisztítottam, és amelyiken a héja rajta maradt finomabb volt!) Erre ráterítettem a mángold kivágott és 4 centis darabokra vágott szárát. Majd meglocsoltam tejszínnel (falusi tejről szedettel). Be a sütőbe, 35 perc alatt készt lett 180 fokon légkeveréssel.

Csicsóka a mángolddal

A mángold:

Olíva olajat forrósítottam, ebbe dobtam a megmosott leveleket. belenyomkodtam, fedőt tettem rá, sóztam. Egy pici vizet löttyintettem mellé, csak annyit, hogy gyorsan gőzzé váljon, és a felső levelek megfonnyadjanak, essenek össze. megkevertem, reszeltem rá szerecsendiót, és két nagyobb fokhagymagerezdet, amit apróra vágtam. Kis levet ereszt, és hamar készen van.

Hússal se rossz…

Nagyon finom lett minden. Igazán ajánlatos fogás fogyókúrázóknak, hiszen a főtt hús ugye az a fehérje napra való fogás a 90 napos diétában, és a köret pedig abszolút semleges. Ha burgonyát süttem vón’ az nem, mert azt a keményítőnapon kell fogyasztani, de a csicsóka más. Azt még a cukrosok is fogyaszthatják, mert… mert… no, nem akarok hülyeséget beszélni, meggugliztam, néhány sort ideteszek:

“A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Cukorbetegség esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti.

A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.”

Az idézetet itt találtam

 

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »