Panír, az indiai házi sajt (paneer)

2012 október 31. | Szerző: |

Jó pár éve láttam a Paprika tv-ben egy krisnás szakácsot, aki remek kajákat főzött a kamera előtt. Tőle hallottam a receptjét egy laktató és igen finom levesnek. Sajnos későn kapcsolódtam be, így aztán a recept nevéről lemaradtam. Én indiai sárga levesnek hívom, így adom a vendégeknek. Aztán később rájöttem, hogy szabdzsi volt a finomság, és azóta is rendszeresen készítem.

Most az “előkészület” következik, amikor ehhez a leveshez panírt készítünk. A panír talán ismerősen hangzik annak, aki a TV2 Hal a tortán sorozatban látta Barát Józsit (Joshi Barat) főzni. (aki tutira otthon van az olasz konyhában, annak talán a primo sale elnevezés mond valamit, mindkettő ugyanaz.) Magyar név híján én házi sajtnak hívom.

Tehát nézzük, hogyan készül a panír (vagy a primo sale).

Kell hozzá két liter házi tej, vagy 3,5%-os bolti, amit fel kell forralni (a képen látható piros izék chilipaprika darabok, mert éppen kísérletező kedvemben vagyok). Előre bocsájthatom, hogy igazán kellemesen csípős sajtot kaptam!

Ha a tej felforrt, akkor beleöntesz nagyjából egy deci vízben feloldott, csapott teáskanálnyi aszkorbinsavat, vagy egy fél citrom levét, esetleg fél deci 20%-os ecetet. Ez azonnal összekapja a tejet, mint az a képen látható. Várd meg míg kicsit lehűl. Ezután jön a sürejének a kinyerése. Kérj az asszonytól egy használaton kívüli harisnyanadrágot (mossad jól ki). A bokarész fölött elcsomóztam az egyik nyelét, és ráhúztam egy lábosra.

Ezután beleöntöttem a masszát. A harisnyát levéve a fazék széléről, szépen felfüggesztem, és alaposan kicsepegtetem. Fontos, hogy a levet felfogjad a fazékban/lábosban, mert ezt fel kell használnod a leveshez!

Ha jól kicsöpögött (ez pár óra), akkor jön a préselés. A maradék nedvességet ki kell belőle nyomni. Mindenki úgy járhat el, ahogyan a találékonysága adja, én a következőt találtam ki:

Veszek egy műanyag peremes tálcát, (ami majd megfogja azt a kevés levet, ami kipréselődik), ezt kissé megemelem, hogy a lé az aljába csurogjon, és ráteszek egy megfelelő méretű vágódeszkát. A “megfelelő” azt jelenti, hogy leér a tálca aljába, tehát nem tud elcsúszni a lejtőn.

 

Végül le kell préselni. Erre a célra van egy hatalmas műanyag dobozunk (amiben mindenféle nehéz dolgot teszek, általában könyveket), és ezt helyezem a tetejére.

A prés alatt elég hosszan kell tartani, én minimum egy éjszakát nyomatom, de van amikor többet.

Az eredmény egy szép, kerek sajt lesz, ami viszonylag puha.

Házi sajt

Panír vagy házi sajt.

Milyen hibákat lehet véteni?

Én eleinte tüll anyagot használtam, az nagyobb lyukú, mint a nylon harisnya, és a leve jobban kipréselődik, tehát a sajt sokkal szárazabb lesz.

Vigyázz a sav vagy a citrom (ecet) arányára, ne használj túl sokat, mert savas lesz a sajt, de ne is használj keveset, mert akkor nem csapja ki rendesen a tejből a sűrejét.

Ezt a sajtot meg is eheted, de igazából az indiai levesbe kell tenni (sütve), a recept a következő bejegyzésben jön.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

Valamikor 2000. táján volt egy internetes könyvkiadó, amelyik a Vikk.net névre hallgatott. Ők jelentették meg ezt a kisregényt e-könyv formában, majd megszűnt a kiadó, és a jogok visszaszálltak rám.

Az ötlet úgy született, hogy a kiadó levelezőlistáján parázs vita alakult ki arról, hogy lehet-e érdekesen írni a boldogságról. Semmi másról, csak és kizárólag a boldogságról. Elhangzottak érvek pro és kontra. Sokan mondták, hogy nem lehet, mások viszont erősködtek, hogy lehet

Ez a kisregény volt az én válaszom:

Jin és Jang, avagy a boldogság regénye

A Cafeblogon levő másik blogom:

Tengerészkapitányként mentem nyugdíjba, s megosztom emlékeim, naplóim az olvasókkal, és idecsábítok más, szintén grafomán tengerészeket, és bemutatom az írásaikat.

Hajóablak a nagyvilágra

Nézettség

  • Blog nézettsége: 47858

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

<!-- //----------------------------------- s_ref=escape(document.referrer); s_aloldal="32"; s_rnd=Math.floor(Math.random()*1000000); //----------------------------------- s_sw=screen.width; s_sh=screen.height; if (navigator.appName!='Netscape') s_color=screen.colorDepth; else s_color=screen.pixelDepth; document.write(''); document.write(''); //-->
var sc_project=8798854; var sc_invisible=1; var sc_security="9c271b36"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write("");
látogató számláló

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!